torsdag 29 november 2007

Baye Fall Gnawa

Fredagen 23 november besökte Nuru Kane Stadsteatern i Göteborg, med sitt band Baye Fall Gnawa. Det var tyvärr inte så mycket folk i publiken men Nuru Kane och bandet genomförde en mycket bra och känslofylld konsert.

Jerijeff Serigne Ibra Fall

Nuru Kane & Baye Fall Gnawa "Niane"

onsdag 14 november 2007

Rötter och jord


Det är november. Det är kallt i Göteborg. För att göra november lite trevligare dricker jag mängder av attaya-thé och lyssnar på tre album med musik inspelad i södra Mali. Dessa album gavs ut i somras och två av dem består av material från kassetter inhandlade på en marknad i Bougouni. Den tredje är inspelad live i Bamako, Malis huvudstad. Jag kan inte på ett bra sätt beskriva musiken. Det första jag kommer att tänka på är rötter och jord. Det intressanta är att musiken på dessa album till merparten består av en musikstil som anses vara den äldsta i Afrika - jägarmusik från Wassoulouregionen.

Språken det sjungs på är de närbesläktade dialekterna bambara, mandinka och wassoulou. Ljudkvalitén är långtifrån bra. Det gnisslar, sprakar och spretar, sångarna vrålar in i mikrofonen - och det är naturligtvis helt fantastiskt.

*Pekos/Yoro Diallo
*Bougouni Yaalali
*Daouda Dembele

Abaraka

Nuru Kane & Baye Fall Gnawa


Fredagen 23 november gästar Nuru Kane Göteborg. Platsen är Världens bar på Stadsteatern. Nuru Kane var här med sitt band, Baye Fall Gnawa, i mars i år. Konserten var mycket bra och min enda besvikelse var att det inte var så mycket folk i publiken.

Nuru Kane är senegales men bosatt i Paris. Han tillhör ett sufiskt brödraskap som heter just Baye Fall och som i sin tur är en gren av ett större brödraskap, Muridiyya.

Musikaliskt utgår Nuru Kane från en annan sufisk tradition - gnawa. Denna tariqa kommer ifrån Marocko men dess rötter sträcker sig tillbaka till Senegambia, Mali och Guinea i Västafrika.

Jag rekommenderar varmt denna konsert.

Jerijef Serigne Touba, Jerijeff Shaykh Ibra Fall

torsdag 1 november 2007

Rokku Mi Rokka


Youssou N'Dours nya album är ute. Precis som på de två senaste (internationella) albumen, Coono Du Réér och Egypt, så har han fokuserat på ett mer traditionellt och ackustiskt sound. Denna gången blickar han mot norra Senegal - och grannländerna Mauretanien och Mali. Tillsammans med de två ovannämnda albumen bildar Rokku Mi Rokka en trilogi. En mycket stark sådan. De tre albumen har lite olika karaktär men ändå många beröringspunkter. Youssou N'Dours röst står som alltid i fokus och språket han sjunger på är wolof.

För den som är smart rekommenderas att köpa utgåvan som består av två CD-skivor. Den innehåller nämligen bonusspår från N'Dours senaste senegalesiska release, Alsamaa day!. Och här snackar vi ren, rak mbalax.

(Notera också att Neneh Cherry gör en sånginsats på "Wake up (It's Africa Calling)". Den påminner en hel del om deras gamla hit från 1994-1995, "7 Seconds", men funkar faktiskt bra här.)