tisdag 31 mars 2009

Grönt te och grön mat


Jag har antytt det på bloggen tidigare men nu är det dags att på allvar ta itu med kaffedrickandet. Tidigast i maj får jag återigen dricka kaffe. Har haft lite magproblem så det är därför läget är akut. Således är det grönt te och en hel del vegetarisk kost som gäller för mig nu. Tanken är att prova under april med option på förlängning om det känns bra.

Mitt kaffedrickande tog fart på allvar under militärtjänsten i Värmland 1992-1993. Sen dess har jag druckit mängder av java. Det blir svårt att sluta eftersom jag älskar dricka en kopp när jag vaknar. Men det är bara att gilla läget.

Så, hej då Kaffe, välkommen Grönt Te.

Hatten av för Baker Karim


Igår såg jag första delen av TV-serien Familjen Babajou. Serien, som är i tre delar, utspelar sig från 1979 och framåt och vi får följa familjen Babajous livsöde i först Stockholm sedan Skåne. Regissör är Baker Karim och enligt honom har serien delvis självbiografisk bakgrund.

Familjen Babajou har rötter i Uganda och har flytt till Sverige från Idi Amins terrorvälde under 1970-talet. När sedan Idi Amin störtas återvänder fadern till Uganda medan modern och barnen flyttar till Helsingborg. Väl där uppstår situationer som många av oss med afrikanska rötter har upplevt under 1970 - 1980-talet här i Sverige.

SVT har de senaste åren visat ett antal serier som varit mycket bra. Jag tänker på Lasermannen och Upp till kamp - och nu även Familjen Babajou. Jag ser fram emot del två.

Hatten av för Baker Karim!

Abaraka

söndag 29 mars 2009

Bamako jam

Vieux Farka Toure lirar fantastisk "blues" från Bamako (Mali).







onsdag 25 mars 2009

Relentless7




Ben Harper är tillbaka med ett nytt band, Relentless7, och det låter mycket bra. Jag har gillat Harper sen jag snubblade över hans två första plattor i NYC vintern 1995-1996. Eftersom jag är svag för Hendrix känns det bra att Relentless7 spelar med lite högre volym än vad Harper gjort tidigare.

Vågar man hoppas på en turné och ett Sverigebesök?

lördag 21 mars 2009

Bashir


Idag såg jag den israeliska animerade långfilmen Waltz with Bashir. Det var en mycket bra film som väckte en hel del känslor inom mig. För att göra en mycket kort sammanfattning kan jag säga att den handlar om en f.d. israelisk soldat som deltog i kriget i Libanon 1982. I filmen får vi följa hans sökande efter minnen som han har förträngt - framförallt från den s.k. massakern i Sabra och Shatila den 16 och 17 september 1982.

Rekommenderas.

fredag 20 mars 2009

Banlieue



Pape Diouf från Senegal.

tisdag 17 mars 2009

Lura



Skönsjungande Lura med rötter på Kap Verde.

måndag 16 mars 2009

Broder Stokely


(Stokely Carmichael aka Kwame Ture)

Jag har spenderat en intensiv period med en väldigt bra bok - Ready For Revolution: The life and struggles of Stokely Carmichael (Kwame Ture). Det är Stokely Carmichaels självbiografi på drygt 800 sidor.

Det jag gillar med amerikanen och pan-afrikanisten Stokely Carmichael var att han agerade. Han tog namnet Kwame Ture (för att hylla ledarna Kwame NKrumah och Ahmed Sékou Touré) flyttade till Guinea 1969, och bodde där fram tills hans revolutionära själ besegrades av cancern 1998.

Rekommenderar denna bok till den som är intresserad av en intressant och viktig person inom den panafrikanska rörelsen.

Henok, fotboll och snart vår

090317: Jag var för snabb att skriva detta blogginlägg. Henok Goitom blev inte uttagen till Svenska landslaget.
-------------------------------------------------------
Det är mycket glädjande att höra att Henok Goitom nu är aktuell för fotbollslandslaget i den viktiga bortamatchen mot Portugal. Det är en spelare som levererar i spanska ligan (en av världens bästa ligor) och som har en skön stil. Det är en spelare som verkar vara stolt över vart han kommer ifrån och som vågar tala ut om känsliga saker såsom rasismen inom den spanska fotbollen.

Ett annat glädjebesked för mig är att Olympique de Marseille tvålade till Paris Saint-Germain med 3-1 igår - på bortaplan dessutom. Tyvärr hade jag inte möjlighet att följa matchen. Nu är l'OM en pinne efter Lyon och det ser ut att bli en väldigt spännande avslutning på den franska ligan. Mitt mål är att åka ner till Marseille igen under våren och se en match.


Snart är det vår och det innebär Allsvenska. Premiären för Bajen sker den 4 april mot Elfsborg i Borås och undertecknad kommer naturligtvis vara där. Tror dock det blir en tuff säsong för Bajen men det har man varit med om förrut. Oavsett hur det går kommer jag stå där hela säsongen - även om det spöregnar eller snöar. Vi ses på Söder innan match. Bajen va namnet!

"ibrahcadabrah"

lördag 14 mars 2009

Integration

Få har väl undgått Maciej Zarembas underhållande och intressanta artikelserie i fem delar i DN - I väntan på Sverige. Om ni inte har läst den så rekommenderar jag att ni gör det.

tisdag 10 mars 2009

Minnen från 1996

Hösten 1996 befann jag mig i Gambia och då hörde jag för första gången denna låt. Jag kommer för alltid att förknippa låten med den resan och med den tiden av mitt liv.

måndag 9 mars 2009

al-Bashir och ICC

Den sudanesiske presidenten Omar al-Bashir är anklagad för att utfört krigsbrott i Darfur, Sudan. Representanter från Iran, Syrien, Hamas och Hezbollah har nu besökt Sudan för att visa sitt stöd för denne, av den internationella brottsmåldomstolen i Haag (ICC), eftersökte man.

Låt oss hoppas att sanningen om al-Bashirs fulla roll i den blodiga konflikten i Darfur uppdagas. Att organisationer som Hamas och Hezbollah väljer att stötta en sådan..."ledare" av folket säger ganska så mycket om vad dom står för.

söndag 8 mars 2009

Lite mbalax/ndaga

Assane Gaye från Gambia.



Ismaila Sane från Casamance, Senegal, nu boende i Finland.





En gammal goding från Omar Pene - "Laax Jay". Tyvärr finns ingen riktig video till låten utan man får hålla till godo med stillbilder här...



...till låten "Jaraaf" finns dock en skön video:

tisdag 3 mars 2009

Traore

Spökansiktet


Den senaste månaden har jag irrat omkring i Wu Tang Clans djungel. Ghostface Killah och de andra har dominerat musikutbudet. Jag har inte lyssnat på grabbarna regelbundet sedan slutet av 90-talet så det är riktigt skoj att skuggboxas till deras funk igen.

måndag 2 mars 2009

Oro i Bissau


Det är återigen oroligt i det lilla västafikanska landet Guinea Bissau. Presidenten uppges ha mördats och landet verkar stå inför en coup d'etat.