onsdag 29 april 2009

tisdag 28 april 2009

Malaria

Den 25 april var det World Malaria Day. Kampen mot malaria är i full gång! Inte minst Afrika är drabbat av denna dödliga sjukdom som tar uppemot 1 miljon liv varje år, de flesta barn.

Malaria är även en sjukdom som har drabbat min närmaste familj vid ett tillfälle. Jag brukar inte vara så personlig på min blogg men det känns rätt att här nämna lilla Famara - min bror som gick bort i malaria för ett antal år sedan. Min familj är dock inte unik i att drabbas av malaria. När jag 1998 besökte Senegals huvudstad Dakar spenderade jag många kvällar med grannarna till mina kusiner i bostadsområdet S.I.C.A.P. Karak. En morgon dök inte en av grannarna upp, han hade under natten drabbats av malaria. Han avled senare under dagen. Denna händelse symboliserar för mig skillnaden mellan livet i Afrika och livet i Sverige. Situationen för min familj i Gambia och Senegal i kontrast mot situationen för mig här i välmående Sverige. Det är en skarp orättvisa.

Låt oss hoppas att vi kan utrota malariasmittan inom en överskådlig framtid. Det är fullt möjligt - om vi bara hjälps åt.

Abaraka

söndag 26 april 2009

Bassekou

På onsdag 29 april spelar Bassekou Kouyate på Södra Teatern, Stockholm. Kouyate är en artist från Mali jag har haft glädjen att se vid två tillfällen tidigare.

Det kommer bli bra tryck på Södra Teatern så jag rekommenderar att inhandla biljett och ta sig dit på onsdag.

tisdag 21 april 2009

BLK JKS

En kort liten dokumentär om rockbandet BLK JKS från Johannesburg, Sydafrika. De har ett eget sound och de låter framförallt inte som många förväntar sig att ett band från kontinenten Afrika ska låta.


BLK JKS in series: Ears To The Ground from Dig For Fire on Vimeo.

onsdag 15 april 2009

Afro Punk



Såg en bra dokumentär nyligen. Afro Punk. En dokumentär om etnicitet, identitet och musik bland afro-amerikanska ungdomar som är nere med punk. Kände att jag kunde relatera till delar av den dokumentären.

Ett av föregångarna inom den amerikanska hardcore-punk rörelsen är förövrigt Bad Brains från Washington D.C. Ett fantastiskt band som lirar punk och reggae. Det unika med Bad Brains var att de alla var afro-amerikaner som omkring 1979 blev rastafaris. Det bästa med Bad Brains var inte bara att de var udda och intressanta - de var även överjävligt bra.

lördag 4 april 2009