torsdag 27 augusti 2009

Tuff lottning

Idag lottades grupperna till Champions League och Olympique de Marseille fick en minst sagt tuff lottning - ja låt os kalla det mardrömslottning. l'OM hamnade i Grupp C tillsammans med:

Real Madrid
Milan
FC Zurich

Som ni ser blir det tufft gå vidare men samtidigt så är det CL vi snackar om. Ingen ide att springa och gömma sig bakom en sten. Intressant att notera är att Zlatan får möta sitt gamla lag Inter direkt, vilket innebär att Eto'o i sin tur får möta sitt gamla lag Barcelona. Mycket intressant match.

Allez l'Ohème!

..."gorilla"...

I tisdags spelade ärkerivalerna West Ham och Millwall en Cup-match. Lagen har sedan länge en lång rivalitet i London och det var säkerligen många poliser som suckade när det visade sig att dessa skulle mötas. Matchen vanns av hemmalaget West Ham med 3-1.

Rubrikerna efteråt kom dock att handla om det våld som utspelades på och utanför arenan. Många undrar om händelserna är en återgång till 70 och 80-talets våg av huliganism som drabbade den brittiska fotbollen.

Utöver våldet så sysslade båda lagens fans med häcklande av motståndarlagets spelare med rasistiska tillmälen. Carlton Cole (West Ham) säger sig ignorera såna förolämpningar och menar att han kanske är stark som en "gorilla" men han är ingen "apa". Det hedrar honom att han ignorerar sån skit. Tyvärr är det ganska lätt för honom att som den fotbollmiljonär han är, låta sånt rinna av honom. Hade jag stått i publiken under ovannämda match hade det känts betydligt jobbare än för fotbollsspelaren Carlton Cole. Jag har gått på en hel del matcher här i Sverige där folk har skrikit saker mot svarta spelare som på andra platser i samhället hade varit omöjligt. Som en fotbollsälskare med afrikansk bakgrund är det oerhört jobbigt att få lyssna till detta.

Den kamerunske spelaren Samuel Eto'o reagerade starkt när han under en match i spanska ligan blev utsatt för rasistiskt häcklande. Eto'o, som då spelade för Barcelona, vände helt enkelt på klacken och med ett "no mas" började gå av planen. Både medspelare och motspelare övertalade dock anfallaren att fortsätta. I slutändan är väl det de enda rätta. Att fortsätta - och att inte låta rasisterna vinna. Men jag förstår Eto'os reaktion och jag respekterar den. När jag har hört rasistiskt häcklande på läktaren har jag i vissa tillfällen sagt ifrån men vid andra tillfällen gått därifrån. Ibland orkar man helt enkelt inte ta "fajten". Jag går inte på fotboll för att debattera rasism eller rasistisk diskurs. Jag går på fotboll för att jag älskar sporten...än så länge...

tisdag 25 augusti 2009

Jam Master Jay

Lagom till julen så släpps 2 Turntables And A Microphone - The Life And Death of Jam Master Jay på DVD. Naturligtvis kommer jag att se den. Run DMC var den första Hip Hop-grupp jag började gilla på allvar och jag tror det är fler som delar den upplevelsen. Anser fortfarande att deras två första plattor är bland de bästa Hip Hop-album som släppts.

Jam Master Jay, som var Run DMCs legendariske DJ, mördades 30 oktober 2002.

måndag 24 augusti 2009

رمضان‎

Muslimernas fastemånad inleddes i helgen. Jag önskar vänner och bekanta en fin Ramadan.

Ramadan Mubarak

Tinariwen

Tinariwen har släppt ett nytt album och jag firar det med att lägga upp denna dokumentär. Det nya albumet, som heter Imidiwan är riktigt bra. De senaste åren har det kommit en massa "ökenband" från norra Mali och Niger. Mycket av det är bra men få grupper/artister kommer upp till Tinariwens nivå.



"Mitt Område"

Ramadan inleddes i Rosengård med att det blev oroligheter och kravaller. Maskerade demonstranter under namnet "Reclaim Rosengård" kom in utifrån och skapade denna oro.

Det vore arrogant av mig att sitta häruppe i Stockholm, klia mig i skägget, och uttala mig om det som händer nere i Rosengård i Malmö. Personligen anser jag (naturligtvis) att det är viktigt att rosengårdsborna själva får beskriva sin verklighet.



"Drömmarnas Hus startade nättidningen Mitt Område för att vi tycker att allt det fantastiska arbete som människor på Rosengård gör för sitt område sällan synliggörs. Rosengård är så mycket mer än brinnande containrar, stenkastning och kriminalitet. Redaktionen består främst av unga från Rosengård. Det är de som styr innehållet och står för upplägget. Mitt Område ska vara deras röst, en megafon och strålkastare från det unga Rosengård"


-saxat från hemsidan Mitt Område.

måndag 17 augusti 2009

Stolpskott

Jag var på Söderstadion 2004. Det var premiärmatch mot Malmö FF och några mindre begåvade supportrar till Skånelaget höll upp en banderoll med ett budskap jag väljer att inte citera här. Banderollen är inte glömd bland hammarbyfans och relationen till de himmelsblå supportrarna är inte den bästa. Den spännande premiärmatchen slutade 0-0.

I lördags var jag återigen på Söderstadion och denna gång såg jag Elfsborg vinna med 3-2. Bajen fajtades på bra i första halvlek men i andra kändes det som att boråsarna var det klart bättre laget. Föga anade jag under matchen att bakom mig så vecklades det ut en banderoll med ett dubiöst budskap. Den som vill veta vad som stod på den banderollen får googla på nätet. Jag vill inte skriva denna banderolls budskap här heller. Det räcker för mig att konstatera att jag inte står bakom det som skrevs.

Seun Kuti



torsdag 13 augusti 2009

Ligue 1 är igång!

De stora fotbollsligorna i Europa drar igång denna månad. Som vanligt vänder jag blicken mot Frankrike. DN skriver idag en kort artikel om Ligue 1. Bordeaux och Olympique de Marseille utpekas som favoriter med lag som Lyon och PSG som främsta utmanare.

Personligen hoppas jag naturligtvis att l'OM går hela vägen denna säsong och att staden Marseille får fira ordentligt i maj nästa år. Det kommer bli intressant att se hur Didier Deschamps kommer lyckas som ny tränare och om Fernando Morientes kan få en nytändning.

l'OM fick en bra start på årets Ligue 1 genom att vinna borta mot Grenoble med 2-0.

Allez l'OM!

fredag 7 augusti 2009

"Ångestderbyt"

På söndag drabbar Bajen och Djurgården samman i vad som kallats "Ångestderbyt". För den som läst min blogg är det ingen hemlighet att jag är hammarbyare. Både Bajen och Djurgården har en dålig säsong bakom sig. Jag vet inte hur djurgårdarna spelat i sina matcher men Hammarby har stundtals visat upp ett bra spel - men med dålig utdelning.

Trots all ångest och nervositet så är derbyn alltid årets höjdpunkt när det gäller fotboll. Det är under derbyn som både spelare och supportrar får bekänna färg.

Soundtrack matchdag kommer bli: Highway To Hell och Back In Black med AC/DC.

Forza Bajen Siempre!