onsdag 30 december 2009

2009

Årets tre bästa album enligt undertecknad. Rymdfunk, Township art-rock och skäggig bohem-pop från Williamsburg (NYC).


Shafiq Husayn - Shafiq En A-Free-Ka


BLK JKS - After Robots


Rain Machine - Rain Machine

Dessa tre artister ser jag fram emot att höra mer från nästa år. BLK JKS är kanske den klarast lysande stjärnan av de tre. Tillsammans med de återutgivningar som Analog Africa släppt så har dessa album förgyllt min vardag. En grå vardag som bestått i att långsamt se Hammarby sjunka ända ner i Superettan.

Nästa år kommer jag förmodligen att fortsätta gräva fram musik jag gillar och skriva om de saker som intresserar mig här på bloggen. Mitt liv rymmer naturligtvis så mycket mer än bara fotboll och musik men det är dessa saker jag valt att lyfta fram här.

Gott Nytt År!

Årtiondet som gått



Det som började så bra med Guld 2001 avslutades 2009 med att Hammarby åkte ur Allsvenskan.

tisdag 29 december 2009

Nedräkningen...

...till nästa års Afrikanska mästerskapen i fotboll har börjat. Turneringen spelas mellan den 10-31 januari i Angola. Jag kommer att heja lite extra på Ghana och Mali.

Analoga toner från Togo och Benin

Benin är ett mycket intressant land. Det är förmodligen det enda land i världen som har voodoo (mer korrekt vodoun) som statsreligion. Det finner jag fascinerande. Landet har även en oerhört stolt musiktradition. Tack vare det lilla skivbolaget Analog Africa så har vi möjlighet att ta del av beninsk musik från främst 1970-talet. Grannlandet Togo får också vara med men fokus ligger på Benin.



Det är funkigt, tajt och svängigt. Oerhört bra. Helt i klass med länder som Ghana, Nigeria, Senegal och Mali. Framförallt imponeras jag av bredden i musiken. Det är salsa blandat med soul, psycedelia blandat med traditionella vodoun-rytmer.




Mannen bakom Analog Africa, Samy Ben Redjeb, gör en kulturgärning i och med att han grävt fram denna musikskatt och gett ut igen. Samlingarna är dessutom snygga och påkostade med fina bilder. Jag har sedan länge varit nästintill besatt av västafrikansk afrobeat och afrofunk från 60-70talet och tack vare bloggar och hemsidor så är det lättare hitta bra musik. Helst skulle jag vilja stå där själv och jaga vinylplattor i Cotonou, Dakar eller Accra - men min ekonomi tillåter inte det...


måndag 28 december 2009

Toure Kunda

Senegaleser kan sin salsa. När jag var i Dakar på 90-talet slogs jag av hur stor den musikgenren var där, och hur många bra inhemska salsaband det fanns.

Toure Kunda är ett legendariskt band från Casamance i södra Senegal. I deras repertoar ryms både salsa, mbalax och rytmer och toner från deras del av landet.

söndag 27 december 2009

"Supermagic"



Lite nyårsgodis från Mos Def. "Supermagic" från senaste plattan The Ecstatic.

fredag 25 december 2009

BLK JKS och Abou

Befinner mig hos min mor och käkar dadlar, nötter och köttbullar. Jag läser en hel del spännande böcker just nu och återkommer till det men först lite musik från Sydafrika respektive Senegal:




lördag 19 december 2009

Soul Power 74



(Jag tackar bloggaren Svarten för att han uppmärksammade mig på denna dokumentär.)

Soul Power är en film om den musikfestival som arrangerades i samband med Muhammad Alis klassika tungviktsmöte mot George Foreman - The Rumble in the Jungle. Själva fajten finns dokumenterad i en annan bra film som heter When We Were Kings.

För den som är intresserad av att veta mer om Muhammad Ali, och kanske få en mer alternativ bild av The Champ, rekommenderas boken Ghost of Manila (författad av Mark Kram). Den bryter av något mot den kanoniserade officiella hjältebilden av Ali. Här får vi veta mer om hans kontakter med Nation of Islam och framförallt om hur han lyckades vända den svarta befolkningen i USA emot sin ärkerival Joe Frazier. Oftast använde han ett språk mot Frazier som hade obehagliga (rasistiska) undertoner. Frazier beskrevs av Ali som en gorilla och en Uncle Tom.

I dokumentären Thrilla in Manila kan man se hur sårad Joe Frazier blev av Alis hetsande och hur bitter han är gentemot honom fortfarande (den legendariska fajten Thrilla in Manila utspelade sig 1975).

torsdag 10 december 2009

Rumba i december

Låt mig bjuda på lite rumba. Först Africando, ett senegalesiskt-kubanskt band/projekt. Sen Kékélé från Kongo.



måndag 7 december 2009

En trevlig sajt

Jag skulle vilja ta tillfället i akt och göra lite reklam för en intressant sajt. Den heter Urbanlife och beskriver sig själv som "Sveriges hem för Afro/Karibisk kultur".

Förrutom en del intressanta artiklar så finns även t.ex. tips om restauranger, hårvård och klubbar. Den afrikanska diasporan växer i Sverige och jag tror att en sådan här sajt kan fylla en funktion. Det är många av oss med afrikansk bakgrund i Sverige som har behov av att få diskutera erfarenheter och kanske utbyta tips om allt ifrån litteratur till hårvård.

Ett bra initiativ!

torsdag 3 december 2009

Shafiq



Lite spirituell soul. Shafiq Husayn.

onsdag 2 december 2009